30 mei, 2024

Tips om goedkoop je huis in te richten

Inhoud


Ben je net verhuisd naar een nieuw huis of ben je toe aan een nieuwe inrichting, maar wil je dit graag doen met een wat kleiner budget? Geen probleem! In deze blog geven we verschillende tips om je huis goedkoop en gezellig in te richten. Lees snel verder en ontdek hoe je met een klein budget toch een gezellige woning kunt creëren!

Van ruilen komt niet huilen

Een goede manier om goedkoop je huis in te richten, is door spullen te ruilen. Misschien heb je zelf nog wel spullen staan die je niet meer gebruikt, maar waar een ander wel blij van kan worden. Ruil je oude bank in voor een nieuwere variant of verruil die stoel waar je eigenlijk op uitgekeken bent voor een nieuwe kast. Door spullen te ruilen, bespaar je niet alleen geld, maar geef je ook een tweede leven aan je oude spullen. Daarnaast kun je ook kijken of je in je omgeving iemand kent die leuke spullen heeft die hij of zij wil ruilen voor iets wat jij in huis hebt. Misschien krijg je wel een mooie vaas in ruil voor een koffie mok!

DIY-en

Als je goedkoop je huis wilt inrichten, is DIY-en een goede optie. Hiermee bespaar je niet alleen geld, maar kun je ook je creativiteit de vrije loop laten. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden als het gaat om DIY-projecten. Een van de meest populaire DIY-projecten is het opknappen van oude meubels. Misschien heb je nog wel een oude kast staan die wel een nieuw laagje verf kan gebruiken. Of misschien wil je die oude stoel die je op straat hebt gevonden een nieuw leven geven. Met een beetje verf en wat schuurpapier kun je al een heel eind komen. Het leuke aan het opknappen van oude meubels is dat je er een persoonlijke draai aan kunt geven. Kies bijvoorbeeld voor een opvallende kleur of gebruik een sjabloon om een leuk patroon aan te brengen.

Als je heel handig bent, kun je er ook voor kiezen om zelf meubels te maken. Zo kun je bijvoorbeeld een boekenkast maken van houten planken of een eettafel van steigerbuizen. Het voordeel van zelf meubels maken is dat je helemaal zelf bepaalt hoe het eruit komt te zien. Daarnaast kun je ook hiermee geld besparen. Zelf meubels maken is namelijk vaak goedkoper dan het kopen van nieuwe meubels.

Accessoires zorgen voor sfeer

Accessoires zijn een belangrijke factor bij het inrichten van je huis. Met de juiste accessoires creëer je sfeer en maak je het geheel af. En het mooie is, je hoeft hier niet veel geld aan uit te geven. Ga eens langs bij de kringloopwinkel en zoek naar leuke accessoires zoals kussens, vazen, schilderijtjes of kaarsen. Ook kun je zelf aan de slag gaan met het maken van accessoires, bijvoorbeeld door zelf een mooi schilderij te maken of door je eigen kussenhoezen te naaien. Verder kun je ook eens kijken bij discount winkels, zoals Action of Xenos, hier vind je vaak leuke accessoires voor een leuk prijsje.

Tweedehands spullen

Tweedehands spullen zijn niet alleen goedkoop, maar vaak ook uniek en van goede kwaliteit. In elke stad vind je wel een kringloopwinkel waar je terecht kunt voor tweedehands meubels en accessoires. Hier vind je bijvoorbeeld mooie vintage kasten, retro stoelen of industriële lampen. Ook kun je eens kijken op websites zoals Marktplaats of Facebook Marketplace. Hier vind je vaak ook mooie tweedehands meubels en accessoires. Het voordeel hiervan is dat je vaak kunt onderhandelen over de prijs en zo nog meer geld kunt besparen.

Sfeervolle verlichting voor elk budget

Verlichting is een belangrijke factor bij het inrichten van je huis. Goede verlichting kan een ruimte groter doen lijken, de sfeer bepalen en het comfort vergroten. Een goede tip is om te kiezen voor warme verlichting in plaats van koud licht. Warm licht zorgt voor een gezellige sfeer en maakt de ruimte knusser. Verder kun je kiezen voor bijzondere lampen, zoals een lamp met figuurtjes erin of een lamp met een opvallende kleur. Ook kun je sfeer creëren door het gebruik van kaarsen. Zet bijvoorbeeld een bord met verschillende kaarsen op tafel of plaats een aantal kaarsen op de vensterbank. Op die manier maak je de woning een stuk gezelliger!

Planten doen een hoop

Planten maken een huis al snel huiselijker en gezelliger. Daarnaast hebben ze nog andere voordelen, zoals het verbeteren van de luchtkwaliteit en het verhogen van de productiviteit. Planten zijn er in allerlei soorten en maten, van grote kamerplanten tot kleine cactussen. Kies voor planten die passen bij jouw interieurstijl en zorg voor een goede verzorging. Zo blijven de planten mooi en gezond en kun je er lang plezier van hebben. Heb je geen groene vingers? Kies dan voor planten die weinig onderhoud nodig hebben, zoals een sansevieria of een vetplant.

Maar er zijn meer voordelen van planten. Zo zijn er ook planten die kunnen helpen om insecten op afstand te houden. Munt bijvoorbeeld, is een plant die muggen op een afstandje houdt. Dus als je in de zomer lekker buiten wilt zitten zonder lek geprikt te worden, zet dan wat muntplanten neer. Daarnaast zijn er ook planten die kunnen helpen om stress te verminderen. Lavendel bijvoorbeeld, heeft een ontspannende werking en kan helpen om beter te slapen.

En last but not least, planten zijn gewoon hartstikke leuk. Het is altijd een feestje om een nieuw plantje te kopen en te kijken waar je hem gaat neerzetten. Daarnaast is het verzorgen van planten ook een fijne hobby. Je kunt er rustig de tijd voor nemen en zo nu en dan even lekker met je groene vrienden bezig zijn. Dus waar wacht je nog op? Ga naar het tuincentrum en haal een paar nieuwe planten in huis. Je zult er zeker geen spijt van krijgen!

FAQ:

Hoeveel kost een huis inrichten gemiddeld?

De kosten voor het inrichten van een huis zijn sterk afhankelijk van je persoonlijke wensen en budget. Gemiddeld kun je uitgaan van zo’n € 5000 tot € 10.000 voor het inrichten van een appartement of een klein huis. Bij een groter huis lopen de kosten al snel op tot € 15.000 of meer. Natuurlijk zijn er ook mogelijkheden om goedkoper je huis in te richten, bijvoorbeeld door gebruik te maken van tweedehands spullen of zelf meubels te maken.

Hoeveel geld heb je nodig voor inboedel?

Om je huis in te richten heb je inboedel nodig. De kosten hiervoor zijn afhankelijk van de grootte van je huis en je persoonlijke wensen. Gemiddeld genomen heb je voor een basisinrichting van een kleine woning al snel een budget nodig van € 2000 tot € 3000. Voor een grotere woning of luxere inrichting kunnen de kosten oplopen tot € 10.000 of meer. Het is dus verstandig om van tevoren een goed budget te bepalen en je hieraan te houden.

Wat kost een gemiddelde uitzet?

Een gemiddelde uitzet, oftewel alle spullen die je nodig hebt om op jezelf te wonen, kost al snel zo’n € 5000 tot € 10.000. Hierbij moet je denken aan meubels, huishoudelijke apparaten, keukengerei en andere benodigdheden. Ook hier geldt weer dat de kosten afhankelijk zijn van je persoonlijke wensen en budget. Het is daarom verstandig om een lijstje te maken van de spullen die je écht nodig hebt en hier een budget voor te bepalen. Zo voorkom je dat je te veel geld uitgeeft aan spullen die je eigenlijk niet nodig hebt.

Facebook
Twitter
LinkedIn