Wonen in een tiny house

Tiny house

Inhoud

Ooit weleens gedroomd om in een schattig huisje te wonen, omringd door de natuur en ver weg van de drukte van de stad? Dan is een tiny house wellicht wel iets voor jou! Zo wonen er tegenwoordig genoeg mensen in tiny houses, maar wat is een tiny house nou precies en welke voordelen biedt het jou? Dat en meer neem ik graag met je door!

Wat is een tiny house?

 

Een tiny house kan je eigenlijk zien als een compacte woning, die is ontworpen voor mensen die graag een minimalistische levensstijl willen. Deze huisjes zijn meestal tussen de 20 en 50 vierkante meter groot. Vaak worden de tiny houses op wielen of trailers gemaakt, zodat ze altijd gemakkelijk verplaatst kunnen worden. Waar het idee vandaan komt? Het komt voort uit de behoefte aan meer duurzame en betaalbare manieren van wonen. Zo leef je in een tiny house met alles wat je daadwerkelijk nodig hebt. Soms worden de tiny houses ook gebruikt voor een vakantiehuisje. Ze staan dan meestal ergens in de natuur, zodat je ook veel kan genieten van de buitenlucht.

In je omgeving heb je misschien zelf al kennissen die vaak verhuizen. Zij kunnen dan meestal niet lang op een plek blijven. Met een tiny house kan dit juist wel. Zoals eerder al werd 

Wonen waar je wil!

beschreven worden de tiny houses zo gebouwd dat je ze kunt verplaatsen. Daarnaast komen er ook steeds meer parken voor tiny houses. Je buren zitten dan in dezelfde situatie als jou. Het grootste voordeel is daarom ook dat het je flexibiliteit biedt. Je kunt er altijd voor kiezen om te verhuizen naar een nieuwe locatie als je daar zin in hebt, zonder dat je weer alles in dozen moet inpakken. Het is een manier van leven die draait om vrijheid en avontuur.

Naast het feit dat een tiny house flexibiliteit biedt, is het ook een goedkope manier om te leven. Je hebt namelijk niet een heel huis wat je vol moet proppen met spullen. Het is een kleine woning, dus je gaat beter nadenken over wat je nodig hebt. Daarnaast zijn er nog genoeg andere tips om goedkoop te leven.

Een tiny house is lief voor je portemonnee

 

Een ding kan ik je verzekeren, je spaarrekening is blij zodra je een tiny house koopt. Zo kost het bouwen van een tiny house al minder geld dan een traditioneel huis. Daarnaast zijn tiny houses juist zo ontworpen dat ze letten op duurzaamheid en energie-efficiëntie. Ze werken vaak niet op gas en hebben uitstekende isolatie, waardoor je flink bespaart op energiekosten. Maar ook in andere opzichten kan een tiny house goed voor je portemonnee zijn. Als je er namelijk ook nog eens voor kiest om je tiny house op een goedkope grond te plaatsen, dan bespaar je al helemaal kosten. Een tiny house kan je dus helpen om je uitgaven te verminderen en meer geld over te houden voor de dingen die echt belangrijk zijn in het leven!

Compact en efficiënt

 

Door de wat beperkte ruimte van een tiny house word je gedwongen om kritisch te kijken naar wat je echt nodig hebt en wat niet. Dit betekent dat je minder geld uitgeeft aan onnodige spullen. Wellicht heb je de term zelf al eens voorbij horen komen, maar je draagt op die manier bij aan een minimalistische levensstijl. Zo ben je minder bezig met het verkrijgen van de nieuwste kleding of spullen, maar juist meer met het genieten van ervaringen.

Het altijd bijhouden van de nieuwe trends kan namelijk ook gewoonweg vermoeiend zijn. Een bank hoeft niet elke drie jaar vervangen te worden en je kledingkast hoeft niet om de zoveel tijd nieuwe kledingstukken erbij. Juist door bewust bezig te zijn met consuminderen merk je al snel dat het je ook rust brengt. Zo twijfel je met een tiny house niet elke week of de inrichting van je woning nog wel leuk staat. Kortom, er zijn veel voordelen aan consuminderen. Naast het feit dat het goed is voor je portemonnee, is het ook nog eens veel beter voor het milieu.

Met het oog op de toekomst

 

Tiny houses zijn duurzaam gebouwd en hebben daardoor een veel lagere impact op het milieu dan andere woningen. Zo worden ze vaak gebouwd met behulp van duurzame materialen. Er is ook vaak stukken minder energie nodig om het huis te verwarmen en te koelen, wat weer resulteert in een lagere CO2-uitstoot. Tegenwoordig worden de meeste tiny houses ook voorzien van zonnepanelen. Zelfvoorzienend? Dat ben je dan zeker!

Een ander belangrijk voordeel van tiny houses wat ik nog wil aankaarten, is dat ze een oplossing bieden voor het huidige woningtekort. We horen het allemaal vaak genoeg in het nieuws en in onze omgeving dat mensen dringend op zoek zijn naar een huis. Juist door kleinere woningen te bouwen, kunnen er meer woningen worden gerealiseerd op een kleinere oppervlakte. Dit maakt het uiteindelijk mogelijk om meer mensen te huisvesten zonder dat er grote stukken grond nodig zijn.

Nog niet helemaal ready om te verhuizen naar een kleinere oppervlakte? Dat is natuurlijk helemaal niet erg. Voor sommige mensen kan het namelijk een grote stap zijn. Zo kun je er ook eerst voor kiezen om je woning te verduurzamen of minder kleding te kopen. Deze maatregelen zullen er uiteindelijk voor zorgen dat je misschien wel die stap neemt en een tiny house aanschaft. Ik zou het in ieder geval wel weten!

FAQ:

  1. Waar in Nederland mag je een tiny house neerzetten?

In Nederland heb je voor het plaatsen van een tiny house wel een omgevingsvergunning nodig. Je mag je huisje dus niet zomaar ergens plaatsen, alleen op een plaats die een woonbestemming heeft. Hoe en wat verschilt per gemeente. Daarom is het altijd handig om contact op te nemen met de gemeente waar jij graag je tiny house wilt plaatsen. Gelukkig zijn er tegenwoordig al genoeg projecten die tiny houses bevatten en wordt het proces ook steeds eenvoudiger. 

 

  1. Hoe lang mag je wonen in een tiny house?

Over het algemeen hangt de specifieke woonduur van een tiny house af van de locatie en de regelgeving waarin het huisje staat. Voor de regel ‘tijdelijk wonen’ geldt bijvoorbeeld een periode van ongeveer 5 tot 10 jaar. Echter, er zijn ook genoeg locaties waar je kunt blijven wonen zonder dat je hoeft te verplaatsen.  

 

  1. Heb je een vergunning nodig voor een tiny house?

Voor het plaatsen van een tiny house is dus een omgevingsvergunning nodig. Het is goed om te weten dat de regels en vereisten voor deze vergunning verschillen per gemeente. Bij het aanvragen van een omgevingsvergunning moet je vaak een bouwtekening en een gedetailleerde beschrijving van het ontwerp indienen, evenals informatie over de locatie en de afmetingen van jouw tiny house. 

 

  1. Hoeveel m2 mag een tiny house zijn?

Het aantal vierkante meters van een tiny house kan ook weer verschillen per gemeente. In sommige gemeenten is er een maximum oppervlakte vastgesteld voor tiny houses, terwijl andere gemeenten flexibeler zijn en meer ruimte bieden voor maatwerk. Over het algemeen ligt de grootte van een tiny house meestal tussen de 25 en 50 vierkante meter.

 

  1. Wat kost een tiny house per maand?

De kosten zijn natuurlijk afhankelijk van diverse factoren, zoals de grootte, de locatie en het ontwerp. Over het algemeen kost een nieuw gebouwd tiny house zo tussen de 30.000 en 50.000 euro. De maandelijkse kosten zijn dan weer afhankelijk van eventuele leningen en de huur van de grond waarop het tiny house staat. Maandelijks kan je ongeveer uitgaan van ongeveer € 500 per maand. 

 

  1. Kun je een hypotheek afsluiten voor een tiny house?

Het is mogelijk om een hypotheek af te sluiten voor een tiny house, maar het is belangrijk om te weten dat er nog niet veel hypotheekverstrekkers zijn die de tiny houses financieren. Zo is het bij sommige alleen mogelijk als je tiny house aan het bouwbesluit voldoet en je ook echt de eigenaar bent van de grond waarop het huisje staat. Het is daarom verstandig om hier goed onderzoek naar te doen en contact op te nemen met de gespecialiseerde partijen.

Facebook
Twitter
LinkedIn