Het verduurzamen van je huis doe je zo

Inhoud


Ben jij klaar voor een duurzamere woning en wil je tegelijkertijd geld besparen, maar weet je nog niet hoe je dit moet aanpakken? Dan kom ik je uit de brand helpen! Het klinkt misschien als een grote investering, maar er zijn genoeg betaalbare stappen die je kunt zetten om jouw huis energiezuiniger te maken. Ik kan je verzekeren: het is een investering die zichzelf op de lange termijn terugbetaalt. Lees snel verder en ontdek mijn advies over hoe jij jouw huis kunt verduurzamen!

Waarom het slim is om jouw huis te verduurzamen


Ik hoor je nu al een beetje hardop denken: “Het verduurzamen van mijn huis kost dan toch echt een fortuin?” Nou, dat hoeft dus niet altijd het geval te zijn. Er zijn namelijk genoeg betaalbare opties voor het verduurzamen van je woning. Toch heb je wel gelijk dat bepaalde technologieën en producten duur kunnen zijn als het gaat om verduurzamen. Zo kost het isoleren van je totale woning natuurlijk wel wat meer, dan het vervangen van oude lampen door nieuwe groene energie. Gelukkig zijn dit ook zeker stappen die je op de lange termijn veel geld kan gaan besparen. 

Uiteindelijk willen we allemaal wel geld besparen. Je wilt immers niet ergens onnodig geld aan uitgeven. Niet alleen je portemonnee wordt gelukkig van het verduurzamen van je woning, maar het is ook zeker een investering voor in de toekomst. Dit komt, omdat de energieprijzen zullen blijven fluctueren en daardoor is het niet verkeerd om alvast te kijken naar wat duurzamere opties. Bovendien kan het ook de waarde van je huis verhogen, wat geen vervelende bijeenkomst is. Potentiële nieuwe kopers zijn meestal eerder bereid om extra te betalen voor een woning met bijvoorbeeld zonnepanelen.

Kleine, betaalbare stappen voor het verduurzamen van je huis


Het verduurzamen van je huis doe je niet zo maar even, want sommige stappen kunnen redelijk lang duren. Gelukkig zijn er genoeg opties die je redelijk snel kunt regelen. Hieronder neem ik enkele mogelijkheden met je door, zodat je jouw energierekening uiteindelijk verlaagt!

1. Tochtstrips


Een goede eerste stap is het aanschaffen van tochtstrips. Dit is een redelijk klein hulpmiddel, maar kan zeker helpen bij het isoleren van het huis. Ze voorkomen namelijk dat er koude lucht binnenkomt en warme lucht naar buiten trekt, waardoor je energieverbruik laag blijft. Ze zijn een redelijk goedkope manier om uiteindelijk geld te besparen op de lange termijn. Bovendien, als je de tocht vermindert, wordt de temperatuur in huis constanter en voelen kamers minder klam en vochtig aan. De strips zijn verkrijgbaar in verschillende maten en materialen en zijn gemakkelijk aan te brengen rond deuren en ramen.

2. Brievenbusborstel


Een brievenbusborstel is een andere slimme investering voor iedereen die wil besparen op hun energierekening. Je kunt de brievenbusborstel aan de binnenkant van je brievenbus plaatsen om zo de tocht te verminderen. In de praktijk merk je al snel dat een open brievenbus voor redelijk wat koude tocht zorgt, zelfs als je de voordeur gesloten hebt. Dit leidt tot onnodig veel energieverbruik. Daarnaast heeft de brievenbusborstel ook nog een ander voordeel, want het zorgt voor meer privacy en veiligheid. Het voorkomt namelijk dat er zomaar iets door de brievenbus naar binnen gestoken kan worden, zoals bijvoorbeeld vuurwerk.

3. Radiatorfolie


Radiatoren worden gebruikt voor het verwarmen van woningen, maar ze kunnen ook een grote bron van warmteverlies zijn zodra ze niet goed genoeg geïsoleerd zijn. Als dat het geval is, gaat er veel warmte verloren door de muur achter de radiator. Gelukkig is ook daar een betaalbare oplossing voor, namelijk radiatorfolie. Het is een reflecterende folie die achter de radiator wordt aangebracht, om zo de warmte terug te brengen in de kamer. Het enige wat je nodig hebt om het aan te brengen is tape of lijm.

4. Ledverlichting


Veel huiseigenaren zijn al overgestapt op ledlampen. Er zijn namelijk genoeg onderzoeken die bewijzen dat als je oude gloeilampen vervangt door ledverlichting, je veel energie bespaart. Mocht je dit nog niet gedaan hebben of denk je nu bij jezelf: “Volgens mij hangen die lampen bij mij er ook al 10 jaar”, dan is het een goed idee om ze te gaan vervangen. Daarnaast gaat ledverlichting ook nog eens veel langer mee dan de traditionele gloeilampen, waardoor je op de lange termijn veel geld bespaart.

5. Waterbesparende douchekop


Als we gaan kijken naar het verduurzamen van de badkamer, dan is een waterbesparende douchekop een goede optie. Hierdoor verminder je de hoeveelheid water die er wordt verbruikt tijdens het douchen. Zo bespaar je ook nog eens op je waterrekening. Hoe minder water je gebruikt, hoe minder energie er nodig is om het water te verwarmen en hoe lager je energierekening zal zijn.

In een eerder artikel hebben we al eens uitgelegd dat consuminderen ook helpt bij het verduurzamen van je levensstijl. Consuminderen betekent bewuster omgaan met je consumptiegedrag. Dit kan bijvoorbeeld door het verminderen van je vleesconsumptie en het vermijden van wegwerpplastic. Benieuwd naar dit onderwerp? Lees hier de voordelige effecten van consuminderen.

Andere manieren om je huis te verduurzamen


We hebben nu kort een aantal opties doorgenomen waarmee je je woning kunt verduurzamen. Naast de eerder genoemde oplossingen, zijn er ook nog enkele andere manieren. Deze opties kunnen in eerst instantie wat duurder lijken, maar op de lange termijn zorgen ze wel voor het meeste geldbesparing:

  • Warmtepomp: deze pomp is een duurzame vervanger voor de oude vertrouwde cv-ketel. Warmtepompen halen de warmte uit de buitenlucht en gebruiken deze om je huis in zijn geheel te verwarmen. Zo verbruik je veel minder gas.
  • Isolatie: de term ‘isolatie’ is al vaker benoemd in dit artikel, maar dat komt omdat het ook daadwerkelijk belangrijk is. Door goede isolatie blijft warmte namelijk langer binnen en koude lucht buiten. Dit zorgt niet alleen voor een lagere energierekening, maar ook voor een lekker warm huis tijdens de winterdagen.
  • Zonnepanelen: dit is een duurzame oplossing om zelf energie op te wekken. Door het plaatsen van zonnepanelen op je dak, kun je zorgen voor je eigen energie. Dit is zeker een investering, maar je krijgt er later wel meer voor terug.
  • Regenwater opvangen: een andere oplossing waar ik anderen nooit zo erg over hoor, is het opvangen van regenwater. Dit is juist een slimme manier om water te besparen en zo bijvoorbeeld je planten water te geven op de wat warmere dagen. Koop bijvoorbeeld een grote regenton.
  • Slimme thermostaat: met een slimme thermostaat kun je op afstand de temperatuur in je huis regelen en de verwarming aan- en uitzetten op basis van je dagelijkse routine. Zo weet je zeker dat als je op werk bent, de verwarming niet hoog staat.

Te duur? Een energiebespaarlening kan de oplossing zijn!


Ik begrijp het helemaal als de bovengenoemde opties op je af komen. Je wilt namelijk vast dolgraag je huis verduurzamen, maar je hebt momenteel misschien niet genoeg geld om al die aanpassingen te financieren. Gelukkig is er daar ook een oplossing voor, namelijk een energiebespaarlening. Deze lening biedt je de helpende hand die je nu net nodig hebt. Deze lening heeft gunstige voorwaarden voor het financieren van duurzame verbeteringen zoals zonnepanelen. Daarbij is de rente op een energiebespaarlening ook nog eens lager dan bij een gewone lening. Vanaf eind 2022 kunnen zelfs woningeigenaren met een wat lager inkomen een lening afsluiten met 0 procent rente. Het aanvragen van een energiebespaarlening is super makkelijk en kan online worden gedaan. Zorg er daarbij wel voor dat je een aantal verkopers met elkaar vergelijkt en kijkt naar wat jij echt nodig hebt. Een begroting maken voor je huishouden is daarom zeker een goede optie!

Vergeet niet te checken of je recht hebt op subsidie


Voordat je begint met het verduurzamen van jouw huis, is het belangrijk om te controleren of je in aanmerking komt voor subsidies. De overheid biedt namelijk verschillende subsidies en regelingen aan voor huiseigenaren die hun woning graag willen verduurzamen. Het zou namelijk best zonde zijn om dat geld te laten liggen. Let wel op, want om voor deze subsidies in aanmerking te komen, moet je aan bepaalde eisen voldoen. De uiteindelijke aanvraag kan je bij de Rijksoverheid doen. Het lijkt misschien op het eerste oog wat ingewikkeld, maar het kan je uiteindelijk flink wat geld besparen.

Dus waar wacht je nog op? Ga aan de slag met het verduurzamen van jouw huis en check of je in aanmerking komt voor subsidies. Zo draag jij niet alleen bij aan een groenere toekomst, maar bespaar je tegelijkertijd ook op je energierekening!

FAQ:

  1.     Wat kost het om een huis te verduurzamen?
    De kosten hangen af van diverse factoren. Denk bijvoorbeeld aan de grootte van je huis, de huidige energieprestaties en welke maatregelen je al neemt. Als je je totale huis wilt verduurzamen kom je al gauw op een bedrag tussen de € 30.000 en € 50.000, maar schrik niet. Er zijn namelijk een aantal oplossingen die flink in de bedragen kunnen oplopen, maar er zijn ook genoeg betaalbare manieren om je huis te verduurzamen. Van kleine aanpassingen zoals tochtstrips en ledverlichting tot grotere investeringen zoals zonnepanelen en een warmtepomp. Het belangrijkste is om te kijken naar de lange termijn en hoeveel geld je uiteindelijk kunt besparen op je energierekening.
  2.     Waar vraag ik subsidie aan voor het verduurzamen?
    Dit kan bij de Rijksoverheid. Er zijn diverse subsidies beschikbaar voor duurzame maatregelen, zoals de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) of de Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds. Het is wel belangrijk om te onthouden dat iedereen aan bepaalde voorwaarden moet voldoen om in aanmerking te komen voor deze subsidies. Het is dus verstandig om goed onderzoek te doen voordat je een subsidie gaat aanvragen.
  3.     Welke verduurzaming in huis levert de grootste besparing op?
    Dat verschilt per situatie, maar over het algemeen zijn isolatiemaatregelen zoals het isoleren van de spouwmuur, vloer en dak een goede investering. Ook het investeren in zonnepanelen levert je uiteindelijk veel geld op. Maar vergeet niet dat het verduurzamen van je huis niet alleen goed is voor je bankrekening, maar ook voor het milieu. Alle kleine veranderingen, zoals het gebruik van een waterbesparende douchekop en het verminderen van je energieverbruik door bewuster om te gaan met apparaten, dragen ook bij aan een lagere energierekening. 
Facebook
Twitter
LinkedIn