20 mei, 2024

5 tips om geld te besparen op je abonnementen

bezuinigen op abonnementen

Inhoud

Abonnementen kunnen je gemakkelijk ongemerkt veel geld kosten. Toch kan het lastig zijn om te bepalen welke abonnementen je echt nodig hebt en welke je beter kunt opzeggen. Met de volgende 5 tips ga ik je helpen om geld te besparen op onnodige abonnementen!

 

Maak een lijstje van al jouw lopende abonnementen

Laten we beginnen met het opschonen van al jouw lopende abonnementen, maar hoe kan je dat het beste aanpakken? De slimste manier om alles op een rij te krijgen is door een lijst te maken van al jouw huidige abonnementen. Het gaat hierbij om alle abonnementen die je op dit moment hebt. Denk bijvoorbeeld aan een abonnement op streamingdiensten, tijdschriften en maaltijdboxen. Het is namelijk makkelijk om het overzicht te verliezen als je eenmaal veel abonnementen hebt afgesloten. Juist op die manier kan je onnodig veel geld uit geven. Dus, pak je laptop erbij (of pen en papier) en begin met het maken van een lijst.

Ik ga je natuurlijk een opstapje geven voor het opschrijven van alle abonnementen die je mogelijk hebt:

  • Streamingdiensten: heb je een Netflix, Amazon Prime, Disney+, Videoland of een ander abonnement op een streamingdienst? Ga dan na of je die ook echt veel gebruikt. Misschien heb je wel meerdere abonnementen op verschillende streamingdiensten. Ja, op die manier ben je zeker niet goedkoop uit. Kies er daarom voor nu een die je echt wilt behouden.
  • Tijdschriften en kranten: ze zijn wat ouderwets, maar toch hebben veel mensen nog een abonnement op een tijdschrift of krant. Onder tijdschriften vallen bijvoorbeeld alle roddelbladen, modebladen en gezondheidsmagazines. Soms vergeten we zelfs dat we diverse abonnementen hebben op tijdschriften en dat er een keer in de zoveel tijd een ‘gratis’ blad op de deurmat verschijnt. Helaas is bijna niets in het leven gratis, dus ook dat tijdschrift niet. Overweeg dan te stoppen met alle tijdschriften waar je niet meer geïnteresseerd in bent of kijk of er goedkopere alternatieven zijn voor de magazines die je leuk vindt. Er zijn tegenwoordig namelijk ook genoeg gratis online forums waar veel van dit soort dingen worden gedeeld.
  • Sportschoolabonnementen: een veel voorkomende fout die ik zie bij mensen is het afsluiten van een sportschoolabonnement. Je bent in het begin super gemotiveerd om te sporten, maar uiteindelijk kom je er bijna nooit meer. Wellicht ben je zelfs verhuisd en heb je al een nieuw abonnement ergens anders afgesloten, maar heb je nooit je oude opgezegd. Bekijk daarom altijd goed je afschriften van jouw bankrekening.
  • Maaltijdboxen: tegenwoordig zeggen we geen ‘nee’ meer tegen bezorgmogelijkheden, waaronder maaltijdboxen. Ze zijn natuurlijk super handig en lekker, maar ze kunnen ook vrij prijzig zijn. Zet ze op je lijst en ga bij jezelf na of het de kosten echt waard zijn. Gooi je bijvoorbeeld vaak veel eten weg? Overweeg dan om het abonnement stop te zetten.

Daarnaast zijn er nog genoeg andere abonnementen waaraan je onbewust geld besteed, zoals het abonnement van je mobiel, tv, de Wegenwacht, etc. Door het maken van een eigen begroting (inclusief al jouw uitgaven aan abonnementen), wordt het je al gauw duidelijk waarop je kunt bezuinigen. Je zult waarschijnlijk verrast zijn door hoeveel geld je kunt besparen door een aantal dingen op te zeggen of te vervangen door goedkopere alternatieven.

 Beslis welke abonnementen je echt nodig hebt

Je wilt het misschien niet horen, maar het is belangrijk om kritisch te kijken naar welke abonnementen je echt nodig hebt. Als je dit niet doet, dan zul je altijd onnodig extra geld uitgeven. Want laten we eerlijk zijn, sommige abonnementen zijn gewoonweg overbodig. Neem bijvoorbeeld die ene streamingdienst waar je al maanden niet meer naar hebt gekeken. Het lijkt misschien een klein bedrag per maand, maar als je al dit soort opgaven bij elkaar optelt, kan het flink oplopen.

Ik begrijp best dat het lastig kan zijn om te bepalen welke abonnementen je echt nodig hebt. Echter, is het puur een kwestie van prioriteiten stellen en keuzes maken. Stel daarom jezelf de vraag: gebruik ik dit abonnement regelmatig? Zo niet, dan is het tijd om afscheid te nemen.

 Vergelijk verschillende aanbieders

Het is altijd slim om diverse aanbieders met elkaar te vergelijken. Dit kan gaan over producten, diensten, maar ook zeker abonnementen. Maar hoe doe je dat nu het beste? Het begint allemaal met het vaststellen van jouw eigen wensen en behoeften. Wat wil je uit een abonnement halen en waaruit moet het abonnement allemaal bestaan? Zorg dat je dit goed op een rijtje hebt. Op die manier kan je verschillende aanbieders met elkaar vergelijken en kijken naar welke het goedkoopst is. Vergeet daarbij niet om reviews en ervaringen van andere gebruikers te bekijken. Zo krijg je een beter beeld van de verschillende abonnementen en kun je een weloverwogen keuze maken.

 Sharing is caring

Wist je dat het bij sommige abonnementen ook mogelijk is om de kosten te delen met vrienden of familie? Dit kan je zeker wat geld besparen. Zo kun je bijvoorbeeld een account van Netflix of Videoland delen met je vrienden of familie. Op die manier betaal je per persoon veel minder, dan wanneer je hem helemaal alleen gebruikt. Hetzelfde geldt voor tijdschriftabonnementen. Als je ze deelt met anderen, hoef je zelf niet de hoofdprijs te betalen. Dat gezegd hebbende, is het wel belangrijk om goede afspraken te maken over het gebruik en de kosten. Zorg dat je vooraf goed overlegd wie elke maand betaalt en wanneer de anderen het overmaken.

Naast het delen van een abonnement zijn er ook genoeg andere manieren om geld te besparen. Zo kun je bijvoorbeeld acties en kortingscodes gebruiken voor het doen van boodschappen. Daarnaast is het natuurlijk ook mogelijk dat je op zoek bent naar tips om snel geld te verdienen. Wellicht hoef je dan een abonnement minder weg te doen!

Houd in de gaten wanneer een proeftijd of abonnement afloopt

we kennen het allemaal wel: je schrijft je in voor een proefabonnement en voor je het weet is het alweer voorbij en betaal je ongemerkt de volle mep. Dit is natuurlijk hartstikke zonde van je geld. Gelukkig is dit gemakkelijk te voorkomen door goed bij te houden wanneer deze proefabonnementen aflopen. Het is daarom een goed idee om ook hier altijd een overzicht van te maken. Schrijf alle momenten op waarop ze aflopen. Zo weet je precies wanneer je actie moet ondernemen om op tijd op te zeggen of om juist te verlengen.

Uiteindelijk kun je dus geld besparen door echt kritisch te kijken naar welke abonnementen je echt nodig hebt. Zo houd je meer geld over voor andere leuke dingen om te doen. Begin direct en bespaar deze maand al op je abonnementen!

FAQ:

1.Hoe kan ik maandelijks geld besparen?
Je kunt maandelijks geld besparen door kritisch te kijken naar je uitgaven en te bepalen welke kosten noodzakelijk zijn en welke weer niet. Een van de grootste kostenposten blijken vaak abonnementen te zijn. Je vergeet namelijk vaak snel dat je diverse abonnementen hebt lopen en de kosten kunnen dan hoog oplopen. Je kunt daarnaast ook kijken naar je boodschappen en energiekosten. Gebruik voor je boodschappen verschillende acties en bespaar op energie door bijvoorbeeld te investeren in goede isolatie.

2.Waar kan je kosten op besparen?
Je kunt kosten besparen op allerlei gebieden, zoals op abonnementen en reiskosten. Het is belangrijk om regelmatig te kijken waar je op kunt bezuinigen. Zo kun je maandelijks geld overhouden en dit bijvoorbeeld sparen voor een mooie vakantie of je investeert in een nieuwe hobby.

3.Wat ben je per maand kwijt aan vaste lasten?
Het bedrag dat je per maand kwijt bent aan vaste lasten is natuurlijk afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Er zit namelijk vaak veel verschil in kosten als huur, gas, water en licht. Daarnaast heb je natuurlijk ook geld dat je uitgeeft aan internet, telefoon abonnementen en eventuele andere abonnementen. Een begroting opstellen is daarom zeker geen verkeerd idee als je inzicht wil krijgen in jouw maandelijkse vaste lasten. 

Facebook
Twitter
LinkedIn